Minister van Justitie Grapperhaus is bereid in gesprek te gaan met Julio Poch en zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops over schadevergoeding. Dat maakten de advocaten van de uit Zuidschermer afkomstige Poch bekend bij Jinek. In de uitzending vertelden ze ook over een brief van de minister waarin hij schreef over een document dat zou bewijzen dat het Nederlandse OM inderdaad een truc had toegepast om het gebrek aan een uitleveringsverdrag met Argentinië te omzeilen.

Dit was de achtergrond voor de schadeclaim van rond 5 miljoen euro die Poch en zijn advocaten indienden. Ruim tien jaar geleden werd de toenmalige Transavia-piloot voorafgaand aan de laatste lijnvlucht voor zijn pensioen in Valencia, Spanje, aangehouden op verdenking van beruchte 'dodenvluchten' voor het Argentijnse Videla-regime (1976-1983). Hij zat daarna acht jaar lang in voorarrest, voordat hij unaniem werd vrijgesproken door het Argentijnse OM, waarna ook het Nederlandse OM zijn vervolging staakte

Grappenhaus had in augustus 2018 al aangegeven een regeling te willen overwegen, maar zet dit met de brief kracht bij. Wel wil hij eerst het onafhankelijke onderzoeksrapport over de zaak Poch afwachten. De oud-piloot en zijn advocaten willen schadevergoeding voor het gevangenschap, imagoschade en inkomstenderving.
Pin It
Bekeken: 3676x
https://ee.itk.ac.id/data/