De politie van Alkmaar krijgt regelmatig aangifte van phishing, oftewel het voor oplichting plaatsen van links naar websites, die doorgaans veel lijken op domeinnamen van echte bedrijven. De politie raadt aan nooit zomaar op een link te klikken of gegevens in te vullen. "Kijk goed of het domein overeenkomt met het officiële domein van het betaalplatform", laat de politie via Facebook weten.

Ter illustratie vraagt de Alkmaarse politie wat bijvoorbeeld de officiële domeinnaam van betaalsite Tikkie: Tikkie.me, Tikkie-betaalplatform.com of Tikkie-inloggen.nl?

"Een bekende werkwijze is dat slachtoffers een advertentie plaatsen op een online handelsplaats", wijdt de politie verder uit. "Na overeenkomen van een prijs voor het product stuurt de 'koper' een betaalverzoek van 1 cent, zodat hij zogezegd het rekeningnummer van de verkoper heeft. Voor het geval het product niet zou worden verzonden.

"Het betaalverzoek is eigenlijk een link naar een phishing site", vervolgt de politie. "Slachtoffers denken 1 cent over te maken, maar verstrekken feitelijk hun inloggegevens. De verdachte kan vervolgens met deze gegevens bijvoorbeeld over het internetbankieren van aangever beschikken, met alle gevolgen van dien."
Pin It
Bekeken: 2670x
https://ee.itk.ac.id/data/