Alkmaar Centraal


Dinsdag 10 maart wordt de alweer 20e Van Foreest Publiekslezing gehouden in de Grote Kerk Alkmaar. Historicus Geerten Waling is uitgenodigd om zijn lezing β€˜Nederland als vergeten voorbeeld voor de Verenigde Staten’ te geven. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Regionaal Jeugdorkest Artiance en stadsorganist Pieter van Dijk.

Geerten Waling (1986) is historisch onderzoeker aan de Universiteit van Leiden en columnist voor Elsevier Weekblad. Als commentator is hij geregeld te gast op NPO Radio 1 en bij televisieprogramma's, zoals Buitenhof.

De Amerikaanse onafhankelijkheid in 1776 was een revolutionair moment. Vol spanning keek de wereld toe wat de Founding Fathers gingen doen. Een democratische, federale republiek, dat was toen ongehoord. Zo dachten velen in ieder geval. Maar vanaf 1588 was er al de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Geerten Waling vertelt over wat helaas is vergeten: de VS zijn voor een belangrijk deel gevormd door Nederland, Nederlanders en principes die in dit land zijn uitgedacht en uitgeprobeerd.

Al lang voordat in 1573 'De Victorie' begon, was Alkmaar een belangrijk economisch en cultureel knooppunt. Daarin is een waar monument van lokaal zelfbestuur het Alkmaarse stadhuis, dat precies 500 jaar geleden werd opgeleverd, een jaar voordat het medische genie Pieter van Foreest in Alkmaar werd geboren. Met dit alles speelt Alkmaar een cruciale rol in het lange proces, dat uiteindelijk leidde tot de vrije en welvarende democratische rechtsstaten in wereld.

De Van Foreest Publiekslezing start om 20:00 uur en kaarten kosten 7,50 euro. Deze zijn vanaf maandag 3 februari te bestellen via grotekerk-alkmaar.nl. De lezing is een initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, Gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar. (foto: Hilde Harshagen)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl