De Alkmaarse scholenstichting Saks maakt van de nood een deugd. Soms vielen leraren uit en werden mensen uitgenodigd om te vertellen over hun beroep. Leuk en leerzaam. Maar het bleek niet altijd eenvoudig iemand te vinden die tijd had; men had immers een baan. Nu werkt Saks aan 'Talentencirkel', oftewel gastlessen als onderdeel van het lesplan. Inmiddels zijn zo'n 40 beroepslieden bereid gevonden, aldus het NHD.

Ook de leerlingen van Saks lijden soms onder het lerarentekort. Is er geen inval- of gastdocent, dan is er geen les. Ruim een half jaar geleden ontstond het idee om gastlessen standaard in het lespakket op te nemen van de 14 Saks-scholen in Alkmaar en Bergen. Wim van Bokhorst werd betrokken bij de opzet. De onderwijsdeskundige vindt het huidige onderwijsmodel vanwege de tekorten "niet meer houdbaar" en werk aan oplossingen. Inmiddels heeft hij ook contact met andere scholenstichtingen over Talentencirkel.

De gastlessen die soms al gegeven zijn populair bij de kinderen, dus dat nodigt eveneens uit tot integratie in het onderwijsplan. De poule moet zo breed mogelijk worden. Onder de rond 40 gastdocenten bevinden zich een bakker, zanger, fotograaf, brandweerman en een gevangenisbewaker. Het kunnen vaklieden zijn maar ook hobbyisten.

Voor de gastdocenten is voor de klas vaak ook leuk om de routine even te doorbreken. En soms is het even wennen, want klassen zien er veelal niet meer uit zoals in hun eigen tijd. Een digitaal lesbord of een hele andere inrichting van het lokaal. De fotograaf die onlangs op De Regenboog in Alkmaar was raakte zelf helemaal geïnspireerd door de creativiteit die hij zag. (foto: Pixabay)
Pin It
Bekeken: 2913x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/