De ChristenUnie vindt dat het college van Alkmaar veel te makkelijk weigerde om weer asielzoekers op te nemen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers vroeg op 8 november om het AZC aan de Robonsbosweg te heropenen, blijkt uit een memo, maar kreeg op 17 december een afwijzing: de noodzaak was onvoldoende aangetoond. De ChristenUnie ziet dat anders.

Vanwege nieuwe toestroom van asielzoekers zocht het COA naar 5.000 extra plekken vanaf november. Dat ziet de ChristenUnie als voldoende noodzaak. De partij vindt ook dat, met goede onderbouwing en een goed buurtgesprek, heropening van AZC Robonsbosweg weer mogelijk kan zijn.

Daarbij wijst het CU op uitlatingen van burgemeester Piet Bruinooge tijdens zijn bezoek aan het Alkmaar Freedom House op 16 april 2019. Hij zou hebben gezegd dat Alkmaar zijn verantwoordelijkheid zou nemen, zei het dan met een AZC op een andere locatie, dat het college vindt dat steden gemiddeld één asielzoeker per honderd inwoners moeten opvangen, en dat Alkmaar hierin het goede voorbeeld diende te geven. Ook zou het college in gesprek zijn geweest met het COA over opvang in de naaste toekomst.

"U kunt begrijpen dat de ChristenUnie dit in schril contrast vindt staan met de inhoud van de memo van 20 december", schijft Ronald van Veen bij vragen aan het college. "Wij vinden dit toch wel verbazingwekkend."

De CU wil weten wat het college dan wel als "voldoende noodzakelijk" beschouwt en waarom het ruim vijf weken duurde voor het COA antwoord kreeg op de hulpvraag, terwijl er een collegebesluit bestaat met daarin een standpunt over bereidheid.
Bekeken: 4146x