Alkmaar Centraal


Vastesteen is bezig met de ontwikkeling van een 'micro city' bij station Alkmaar Noord. De Alkmaarse ontwikkelaar heeft het oude pand naast het station inmiddels gekocht van Post NL, dat het tot eind dit jaar nog huurt. Onderdeel van de microstad is een groot plein met veel groen en ook water. De parkeerplaats verdwijnt daarvoor onder de grond.

Het NS-station wordt geheel vernieuwd en Vastesteen, gemeente Alkmaar, NS en ProRail  vinden dat het omliggende gebied ook een upgrade nodig heeft. Jan Terluin, eigenaar-directeur van Vastesteen: "Het gebied heeft veel in zich, maar geeft op dit moment niet veel. Het is niet aantrekkelijk". Vastesteen werkt inmiddels zo'n twee jaar samen met de partners om dat te veranderen.

Op schets van architect VenhoevenCS is een woon-werkcomplex te zien met een woontoren van vijftien hoog.  De ’micro city’ moet gaan bestaan uit zo'n 320 woningen en 8.500 m2 aan bedrijfsruimten. Er is plek voor horeca, fitness en wellness en om te recreëren zijn er dakterrassen en binnentuinen. Het plan bevat vooral kleine en middelgrote koopwoningen.

Het ontwerp past mooi binnen de gebiedsvisie van gemeente en het provinciebeleid wat betreft openbaar vervoer. Jan Terluin kijkt zelf ook naar de toekomst. "We willen een aantrekkelijk OV-knooppunt creëren, want naar ons idee worden auto's in de toekomst steeds minder gebruikt". Dat betekent ook dat de veiligheid omhoog moet. Daarvoor wordt de parkeerplaats omgetoverd tot een soort stadstuin, met daaronder een gratis toegankelijke parkeergarage.

Vastesteen is ook in gesprek met het Regiohuis, gevestigd aan de andere zijde van P & R terrein. "We kunnen elkaar versterken en we kijken naar mogelijkheden tot uitbreiding. Misschien kan hier wonen aan toegevoegd worden."

Wanneer er gebouwd kan worden is nog niet bekend. Terluin: "We zitten nog in de beginfase." (beeld: Vastesteen / VenhoevenCS)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl