OPA-raadslid Anjo van de Ven had zich er voor de Alkmaar Centraal camera al ondubbelzinnig over uitgelaten: "De politiek oordeelt niet over kunst en wetenschap, dat is een hoofdzonde." En zo gebeurde het ook dinsdagavond tijdens de commissie ruimte. met 12 stemmen voor en 10 tegen werd besloten dat 'Susanne' van de (politieke) agenda moest.

VVD fractievoorzitter John van der Rhee maakte zijn teleurstelling daarover via Twitter wereldkundig: "Er überhaupt niet over willen praten als politieke partij? Slappe hap." Daarmee staat het onderwerp weer op de agenda van het college dat het richting de raad had gemanoeuvreerd met de gedachte dat het niet gaat om het kunstgehalte, maar om de locatie. Maar daarmee maakte Van de Ven korte metten met het argument dat wat het beeld uitbeeld en de beoogde locatie nauw met elkaar zijn verbonden. En dat het daardoor toch zou uitdraaien op een inhoudelijke discussie over kunst.

Ook GroenLinks zag de kans om het eigen standpunt te etaleren door de vingers glippen. De partij ziet plaatsing in de buitenruimte niet zitten en vindt dat vrouwen worden neergezet als lustobject. Raadslid Maaike Kardinaal was zelfs zo boos dat ze na de stemming de raadzaal verliet. Opvallend is nog dat in de interne stukken het beeld steevast 'Suzanne' wordt genoemd, terwijl het toch echt Susanne heet. Volgens een oplettende twitteraar een indicatie van "hoe weinig aandacht en zorg hieraan besteed is." Wordt vervolgd...
Bekeken: 4667x