Susanne heeft nog geen vaste verblijfplaats, maar houdt de gemoederen in Alkmaar toch al flink bezig. Dinsdagavond wordt haar toekomst in de commissie ruimte besproken, reden voor Manfred Holz, de maker van Susanne's om haar op te zoeken en de gedachte achter Suzanne nog maar eens uit te leggen. "We waren in Alkmaar en zagen het beeld van het kussende kaasmeisje. Toen kregen we het idee dat ook te doen voor de dames van de Achterdam. Susanne staat voor tolerantie."

Of dat hout snijdt en Susanne straks een definitieve plek krijgt moet dus nog blijken, niet iedereen heet haar welkom. "Wij vinden het beeld niet geschikt voor de openbare ruimte en geen respect uitstraalt voor vrouwen en prostituees", zegt Tineke Bouchier van GroenLinks, "Dan kunnen ze het beter achter de ramen van de Achterdam zetten." Raadslid voor OPA en oud-wethouder cultuur Anjo van de Ven vindt dat de politiek zich daar niet over moet uitspreken: "De politiek oordeelt niet over kunst en wetenschap, dat is een hoofdzonde." Ook Tamara Vermeulen van de VVD is het daar mee eens: "daar gaan wij niet over, we gaan er wel over waar het komt te staan."

Susanne heeft haar naam opmerkelijk genoeg te danken aan een lokale bestuurder van het Duitse Frechen, de thuisplaats van kunstenaar Manfred Holz: "We hebben de burgemeester gevraagd of het beeld haar naam mocht dragen en hebben haar het beeld laten zien. Ze zei meteen "natuurlijk" en was heel trots. Als het beeld een vaste plek heeft en officieel onthuld wordt wil ze er ook bij zijn." De politieke discussie die inmiddels is losgebarsten wordt daar dan ook met verbazen gevolgd. Susanne is een initiatief van Cor Ootes, pandeigenaar op de Achterdam en eigenaar van meerdere stukken van Holz.
Bekeken: 4629x