Alkmaar Centraal


Enthousiast wordt er over en weer gefeliciteerd tijdens het fotomomentje van de presentatie van het ontwerp voor het 'expertisecentrum passend onderwijs' van Heliomare en de Aloysius Stichting, dat op de Vaandel-Zuid in Heerhugowaard zal verschijnen. "We zijn blij dat we nu toch echt aan de slag kunnen", licht Donald van der Veen van Stichting Maatschappelijk Vastgoed toe.

Voor veel van de docenten, hulpverleners en bijna 400 kwetsbare kinderen die er straks gebruik van zullen maken is het waarschijnlijk even wennen in de positieve zin van het woord. Een aantal panden in Bergen, Heerhugowaard en Alkmaar waar nu gebruik van gemaakt worden naderen het einde van de houdbaarheid. 'De Vaandel-Zuid' is daarentegen voorzien van alle nieuwe technieken en mag best 'state of the art' genoemd worden. 'De Vaandel-Zuid' is met zijn 7.200 vierkante meter uiteraard gasloos en klimaatneutraal en levert waarschijnlijk zelfs iets meer energie dan het gebruikt. Dit dankzij de 900 zonnepanelen op het dak en de kilometers aan leidingen dat tot 150 meter diepte wordt ingegraven om koude of warmte in de grond op te slaan of er aan te onttrekken.

Het duurt nog tot 2022 voor de twee sportzalen, het zwembad, diverse zorgruimtes en 36 lokalen in gebruik kunnen worden genomen. "Het is een gebouw als een dorp", vertelt architect Nanine Carree van Carree Architecten trots, terwijl ze diverse onderdelen van de maquette aanwijst. Het ontwerp is mede tot stand gekomen na uitgebreide sessies met de gebruikers. "Zo bleek bijvoorbeeld dat twee sportzalen en een therapiebad beter aansloot bij de wensen dan de drie sportzalen die we eerst hadden gepland", legt ze uit.

"Bovendien begint het therapiebad in de Waardergolf ook vol te lopen", vult wethouder John Does aan. "Dus dit zorgt voor extra capaciteit." Ook het 130 woningen tellende buurtschap Waaranders dat ernaast verrijst wordt bij de realisatie en exploitatie betrokken. Er worden gesprekken gevoerd over bijvoorbeeld een gezamenlijke buurtboerderij en het ter beschikking stellen van de faciliteiten van het gebouw voor de buurtschap. "Het zwembad is daarom los toegankelijk, dat zou dus gebruikt kunnen worden." maakt Carree duidelijk.

Het plan wordt gefinancierd door de Stichting Maatschappelijk Vastgoed, de gemeente Heerhugowaard staat garant.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl