Na veertig jaar voldoet station Alkmaar Noord niet meer aan de eisen voor toegankelijkheid. Daarom zal het vanaf de komende zomer een grootschalige metamorfose ondergaan. Zo krijgt het led-verlichting, krijgt de perrontunnel twee glazen liften naar de perrons en op het dak laat ProRail zonnepanelen leggen die in 90 procent van de energiebehoefte kunnen voorzien.

ProRail wil treinreizen voor zo veel mogelijk mensen zo makkelijk mogelijk maken. In 2022 moet minimaal 90 procent van hen zonder hulp naar toegankelijke stations kunnen reizen. In 2030 moeten álle stations zelfstandig toegankelijk zijn voor mensen met een kinderwagen, die slecht die ter been zijn , in een rolstoel zitten of beperkt of geen zicht hebben.

ProRail heeft hiervoor plannen gemaakt met de gemeente, NS, architectenbureau VenhoevenCS, dat ook station Alkmaar ontwierp,  en K_Dekker bouw & infra. Behalve de twee glazen liften komen er royale perronoverkappingen met daaronder glazen wachtruimten. De stationswinkel krijgt een nieuwe plek in de huidige fietsenstalling. VenhoevenCS was ook ontwerper van station Alkmaar.

Tot de zomer worden voorbereidingen getroffen voor de renovatie, de verbouwing zelf gaat naar verwachting een jaar duren. Meer over de plannen rond toegankelijk en duurzaamheid van ProRail is te lezen op prorail.nl. (3D beelden: VenhoevenCS)
Pin It
Bekeken: 6443x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/