Sinds 1997 wordt ieder jaar, op de tweede zondag van december, de WereldLichtjesdag gehouden. Mensen over de hele wereld staan dan stil bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Door om 19:00 uur lokale tijd een kaars aan te steken wordt er dankzij het tijdverschil voor gezorgd dat er de hele dag altijd ergens een kaars brandt voor deze overleden kinderen.

Zondagavond werden kaarsen aangestoken in de OLV Geboortekerk in Schermenhorn. Zo'n 50 mensen waren daar samengekomen. "Ik ken de meeste mensen en hun verlies, en dat maakt het voor mij belangrijk om dit te organiseren.", vertelt uitvaartverzorger en organisator Rob Warnaar aan Alkmaar Centraal. "Ik was eerst bang dat het niet zou aanslaan, maar inmiddels zijn er toch aardig wat mensen binnen."

Wat meteen duidelijk wordt aan de reacties is dat de emotionele wond die een dergelijk verlies achterlaat niet of nauwelijks kan helen. "We hebben 26 jaar geleden een kindje verloren door een misgeboorte en sinds dit jaar kunnen we haar toch laten registreren. Ik vind dit emotioneler dan ik verwachtte", maakt een bezoekster duidelijk, terwijl haar man de tranen probeert binnen te houden. Ondanks alle emotie wordt het initiatief als heel positief ervaren. "Ik vond het heel warm zo met zijn allen. Ik ben mijn beste vriend op de basisschool verloren en dat vergeet je nooit.", laat een andere bezoekster weten.

World Wide Candle Lighting is ontstaan in Amerika, en is een initiatief van The Compassionate Friends, een liefdadigheidsinstelling gevormd door en voor ouders van wie kinderen zijn overleden.
Bekeken: 2572x