Bij Kunstuitleen Alkmaar is de tentoonstelling 'De Zee + 12 Kunstenaars' geopend. Alle twaalf kunstenaars zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders en verbeelden in hun werk de zee en alles wat er aan grenst of zich erop beweegt. Van precieze technici, die op de hoogte zijn van elk scheepsdetail, tot ruige registrators met een breed gebaar en een bewogen expressie.

Sinds de oprichting begin jaren '50 heeft de NVZ een keur van maritiem werkende kunstenaars in haar ledenbestand. In de beginjaren ontstond een sterke band met de Koninklijke Marine. Zo voeren kunstenaars mee op de nieuwe oorlogsschepen uit die tijd om beeldend verslag te doen van hun ervaringen. Gedurende de jaren '60 en '70 vond er geleidelijk een omslag plaats en drongen denkbeeldige en ambachtelijke vernieuwingen door. Rond de jaren '90 was er een vereniging ontstaan die, binnen de maritieme thematiek, artistieke vrijheid als grondgedachte hanteert.

Was de NVZ in het begin een typisch mannenbolwerk, nu is het een gemengd gezelschap waarbinnen evenveel mannen als vrouwen actief zijn. De diverse werken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, grafische werken en keramiek, behoren tot de beste die de kunstenaars hebben gemaakt.

De twaalf exposanten zijn Winnifred Bastian, Ingrid Dingjan (zie afbeelding), Luk van Driessche, Geer Huybers, Katinka Krijgsman, Leentje Linders, Edith Madou, Ageeth van den Oever, Peter de Rijcke, Ellen van Toor, Rein de Vries en Coob Zeeman.

De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 5 januari tijdens openingstijden. De Kunstuitleen is doordeweeks open van 09:00 tot 17:00 uur, op zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur en zondag van 14:00 tot 17:00 uur. Behalve met Kerst en op Nieuwjaarsdag. (afbeelding: Ingrid Dingjan)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl