Grote leveranciers van stadswarmte zijn per brief op de vingers getikt door minister Eric Wiebes, omdat ze in 2018 meer winst boekten dan toegestaan. Dit meldt het Financieel Dagblad. Ze moeten volgend jaar hun tarieven laag houden of investeren in warmtenetten. De minister zoekt tevens naar een manier om de tarieven van duurzame energie los te koppelen van aardgasprijzen.

Nieuwe cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wijzen uit dat grote leveranciers 7,1 procent rendement boekten, terwijl de bovengrens op 6,6 procent is gezet. De jaaromzet van de warmtesector was 658 miljoen euro. Het is de eerste keer dat de minister de sector aanspreekt over tarieven voor stadswarmte.

In Nederland gebruiken ongeveer 400.000 huishoudens stadswarmte in plaats van gas, waaronder inmiddels zo'n 15.000 in regio Alkmaar.

Het kabinet wil dat het land "van het gas gaat", maar ondanks immer meer afnemers van stadswarmte stijgen tarieven doodleuk mee met de gasprijs. Coalitiepartij D66 riep eerder al op tot het bevriezen van de warmtetarieven voor 2020, zodat afnemers van duurzame warmte niet de dupe zijn van stijgende gasprijzen. Volgens de Warmtewet kan bevriezing van tarieven niet opgelegd worden, al kan de minister wel ingrijpen bij te hoge winst.

Nederland warmteleveranciers hebben bijna overal een monopolie. Klanten worden beschermd via de Warmtewet en de ACM houdt toezicht. Ieder jaar bepaalt de autoriteit het maximumtarief van aanbieders en hoeveel rendement redelijk is. Dit ligt voor 2018 tussen 5,2 en 6,6 procent. De ACM controleert om het jaar.

Het is de eerste keer dat er sinds de invoering van de Warmtewet in 2014 teveel rendement wordt geboekt. Daarbij zijn bedrijven met meer dan 5.000 klanten in het voordeel; zij kunnen risico’s beter spreiden en beschikken vaak over oudere netten. Dit terwijl nieuwe investeringen hoog zijn en volgens de ACM-cijfers pas na 15 jaar winstgevend zijn.

Nuon, Eneco en Ennatuurlijk bevestigen ontvangst van Wiebes' reprimande tegenover het FD. Om de winst te drukken, beloven ze de komende jaren te investeren in warmtenetten en en duurzame bronnen als geothermie. Over de tarieven zeggen de drie dat zij in 2019 al minder rekenden dan de maximumprijs en daar ook in 2020 naar streven. (kaart/foto: HVC)
Pin It
Bekeken: 2707x
https://ee.itk.ac.id/data/