Alkmaar Centraal


De landelijke estafettestaking van ziekenhuispersoneel gaat door tot het doel, een betere CAO, is bereikt. Het personeel van Noordwest Ziekenhuisgroep van de locaties Alkmaar, Den Helder en Heerhugowaard bereidt daarom een tweede stakingsdag voor dat in oktober plaats zal vinden.

"Een staking is het laatste middel dat we kunnen gebruiken in de zorg. Helaas moet er nog eentje komen," zegt OK-medewerkster Tanneke Goverse namens het actiecomité. De CAO-onderhandeling zit al langere tijd muurvast. "Zeer frustrerend. We willen dat de druk nog meer opgevoerd gaat worden en dat we toch echt spoedig een goede cao tegemoet kunnen zien."

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen biedt een loonsverhoging van maximaal 3,35 procent, terwijl het personeel 5 procent eist. Meer zit volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen Ad Melkert er niet in. Hij heeft vorige week bij het kabinet wel een verzoek ingediend voor een eenmalige financiële impuls ten behoeve van betere arbeidsvoorwaarden.

"Leuk dat hij dat vraagt, maar er is ook door dezelfde NVZ bewust getekend voor het hoofdlijnenakkoord. Dat had op deze manier nooit getekend mogen worden," reageert Goverse daarop. "Het verzoek van Ad Melkert is diezelfde dag nog afgewezen door minister Bruins."

Volgens Goverse is het hoofdlijnenakkoord de kern van het probleem. Vorig jaar is dit akkoord getekend door onder meer de NVZ, zorgverzekeraars en het kabinet. "Daar is toen eigenlijk al beslist dat ze ons niet boven inflatie kunnen bieden. Dat is of bewust gedaan, of ze kunnen niet rekenen. En dat laatste lijkt me stug."

In de wandelgangen zoemt 15 oktober als datum van de actiedag, maar dat kan nog niet bevestigd worden. "Wij kiezen voor de koninklijke route. Morgen overleggen we met de Raad van Bestuur en vakbonden om die datum te bespreken. Het is pas officieel als de datum aangezegd wordt door de vakbonden."

Op de stakingsdag wordt een zondagsdienst gedraaid op alle locaties van Noordwest. Dat betekent dat de operatiekamers, het laboratorium en verschillende afdelingen dicht zijn voor niet-spoedeisende zaken. Patiëntvriendelijkheid staat voorop bij het actievoerend personeel verzekert de OK-medewerkster. "We willen het netjes doen en zo min mogelijk de patiënten raken," zegt de operatieassistent. Bij de vorige stakingsdag bleek een groot deel van de patiënten alle begrip te hebben voor de acties.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl