Alkmaar Centraal


Op de Volkstuin De Volharding in de Alkmaarse wijk Overdie weten ze niet wat ze ermee aan moeten. Twee hanen zijn daar twee weken geleden zomaar komen aanwaaien - of gedumpt - en het duo doet waar ze goed in is: kraaien.

En dat kraaien doen ze vol overgave de hele dag door.  Bewoners van het naastgelegen  appartementencomplex aan het Tuinderspad gaan gebukt onder het luidruchtige tweetal. "Om de minuut hoor ik die beesten kraaien", zegt een wanhopige bewoner die liever anoniem wil blijven. "En dat begint bij het krieken van de dag."

In overleg met een aantal buren klom deze bewoner in de telefoon. De gemeente verwees naar de dierenambulance en de wijkagent. Maar de dierenambulance blijkt niet in actie te komen voor pluimvee. Ook de wijkagent kon niets doen omdat de eigenaar van de hanen onbekend is.

De  tips van de gemeente om naar 114 Dierenleed en de Vogelopvang in Zaandam te bellen, draaiden ook op niets uit. De bewoners hebben zelfs nog gebeld met Flora en Faunabeheer in Nederland, maar ook die verwijst, net als de andere organisaties, weer naar de gemeente. "Iedereen die ik spreek zegt dat de gemeente verantwoordelijk is om deze overlast te gaan stoppen," zegt de bewoner.  "Maar de gemeente zegt doodleuk: daar zijn wij niet verantwoordelijk voor".

Opnieuw werd er contact gezocht met de gemeente, want de gebrekkige nachtrust begint parten te spelen. Dit keer ging de behulpzame ambtenaar zelf even het lijstje rondbellen, maar dat leverde - niet verwonderlijk- dezelfde resultaten op.

In de hoop dat een kinderboerderij vast wel de haantjes wilden adopteren belde de bewoner naar drie kinderboerderijen in Alkmaar. "Wij willen absoluut geen haan", reageerden ze alle drie resoluut. Omdat hanen overlast geven.

Met een paar vrienden heeft de bewoner nog een verwoede poging gedaan om de hanen zelf te vangen. Ze hadden inmiddels een opvangadres gevonden bij een boerderij in De Schermer.  "We hebben een poging gedaan om die beesten te vangen, maar dat is echt superlastig. Het is na een uur rennen tussen de tuintjes niet gelukt."

"Ik weet ondertussen niet meer wat ik moet," zegt hij. Het antwoord op de vraag wie de buurtbewoners nou kan verlossen van de hanen kon de gemeente niet meteen geven, dat moest intern eerst nog even uitgezocht worden.  Maar inmiddels is er contact geweest met de Dierenbescherming. "Zij gaan er voor zorgen dat de hanen daar worden weggehaald en in een opvang worden geplaatst," zegt de woordvoerder van de gemeente.

 

 

 

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl