Voor de grote inpoldering en de aanleg van de Afsluitdijk lagen dorpen als De Rijp aan een open route naar zee. Zo kon het gebeuren dat een Rijper zeevaarder wereldberoemd werd in Korea. Jan Janszn. Weltevree vertrok in de 17e eeuw met de VOC naar Batavia, maar strandde per ongeluk in Korea en werd zo de eerste westerling die daar voet aan wal zette.

Door het destijds nogal gesloten 'karakter' van Korea was hij weliswaar welkom, maar hij mocht als potentieel gevaarlijke buitenlander niet meer vertrekken. Hij bleef dus, trouwde een Koreaanse, kreeg kinderen en nam de Koreaanse naam 'Pak Yon' aan. Dankzij zijn kennis van westerse technieken en wapens schopte hij het zelfs tot adviseur van de keizer.

Het bestaan van Weltevree blijkt uit oude journaals, maar hoe hij er uit zag weten we eigenlijk niet. Dat was dus een uitdaging toen jaren geleden besloten werd een standbeeld voor hem op te richten. De standbeelden van Weltevree die in In De Rijp en in het Koreaanse Seoul staan zijn daarom meer symbolisch dan realistisch.

Weltevree is ook terug te vinden in de Koreaanse geschiedenisboeken, al vele Koreanen hebben daarom De Rijp bezocht. Afgelopen maandag, tijdens 'Commemoration Day', werden er door de heer Yun Young Lee, ambassadeur voor Zuid Korea bloemen gelegd bij het standbeeld in De Rijp.
Pin It
Bekeken: 2447x
https://ee.itk.ac.id/data/