Het gemeentebestuur van Langedijk wil in 2022 met Heerhugowaard fuseren, maar voor die trouwpartij gaan niet overal de handen op elkaar. Sint Pancras wil liever met de andere buurman, Alkmaar, samen. Dat blijkt uit de prognose voor een petitie van de Dorpsraad Sint Pancras. "Van alle ondervraagden heeft tot nu toe tachtig procent getekend", stelt Ron Spaans van de petitie-commissie tegenover mediapartner NH Nieuws.

Langedijk, waar Sint Pancras sinds 1991 onder valt, gaat per 2020 ambtelijk fuseren met Heerhugowaard. De Langedijker ambtenaren werken dan vanuit het Waardse gemeentehuis. Het college van B&W en de servicebalies blijven nog in Zuid-Scharwoude tot de volledige fusie in 2022. Maar in Sint Pancras bleek tijdens diverse bewonersbijeenkomsten nogal wat weerstand te zijn voor een huwelijk met Heerhugowaard.

Er werd een onafhankelijk onderzoek gestart, waaruit bleek dat 62 procent Heerhugowaard afwijst. Maar de letterlijke vraag: "Heeft Alkmaar uw voorkeur?", was niet gesteld. De petitie van de Dorpsraad draait juist om die vraag. Wie tekent, kiest voor de kaasstad, wie dat niet doet prefereert Heerhugowaard. 

En het loopt goed met de petitie. "Tachtig procent van de bevraagden tekent, maar absolute cijfers hebben we pas na de zomer", vertelt Ron Spaans. "Mensen voelen zich geografisch meer met Alkmaar verbonden, horen we vaak."

"We zijn veel meer gericht op Alkmaar en wat hebben wij nou met Heerhugowaard? We komen er nooit", licht een echtpaar hun ondertekening toe. "Heerhugowaard is sfeerloos", vindt een vrouw. "Ik voel me daar niet prettig en in Alkmaar wel."

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen vindt het goed dat de petitie gehouden wordt, het toont betrokkenheid. De Pancrasser heeft hem zelf niet ondertekend. "Sint Pancras hoort er sinds 1991 bij. Ook gaan we binnenkort al ambtelijk fuseren. Wat mij betreft: Samen uit, samen thuis."

Volgens Nieuwenhuizen was het eerdere onderzoek in het dorp ook al duidelijk. "Die uitkomst nemen we ook al mee in het herindelingsvoorstel. We moeten dan het belang van het totaal afwegen tegen dat van een kleine groep. Pancras met 6.000 inwoners tegenover 28.000 in totaal van Langedijk en 58.000 van Heerhugowaard."

De Dorpsraad Sint Pancras neemt daar geen genoegen mee. De petitie gaat straks dan ook naar de Tweede Kamer en de minister. "De gemeente wil met Heerhugowaard, maar er moet wel draagvlak zijn, en het ontbreken daarvan lijkt de petitie te gaan aantonen."
Pin It
Bekeken: 2635x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/