Alkmaar Centraal


Kleurrijk De Rijp is een nieuw kunst-, culinair en muziekproject in juli. Museum In ’t Houten Huis, Museum Jan Boon en de Grote Kerk houden sinds 1 juli op elf locaties in De Rijp exposities met werken van de Mexicaanse kunstenaar Luis Filcer. Dat doen zij samen zijn dochter. Nadja is zangeres en verzorgt de muzikale omlijsting. Deelnemende horeca hebben de hele maand Mexicaanse gerechten en/of drankjes op de kaart. Op 14 juli is er een speciaal wandel/vaarconcert, op 28 juli een dinnershow.

Luis Filcer geldt als een van de grootste kunstenaars van Mexico. Zijn werk was overal ter wereld te zien. Hij woonde en werkte ruim twintig jaar in Nederland, voor een groot deel in De Rijp. De muurschilderingen in De Groene Zwaan zijn van zijn hand. Hij overleed vorige zomer op 90-jarige leeftijd in zijn woonplaats San Miguel de Allende.

Na zijn overlijden werden op de zolder van een boerderij in de Beemster meer dan duizend schilderijen en tekeningen van Filcer aangetroffen. Ze zijn van een zeldzaam hoge kwaliteit. De werken, alle unica, zijn gemaakt tussen eind jaren '40 en midden jaren '80. Een kleurrijke selectie van deze werken wordt tot en met 31 juli tentoongesteld. Niet alleen De Rijp brengt een hommage aan Luis Filcer. Ook zijn dochter Nadja doet dat het komende theaterseizoen.

In Nadja's programma 'Mijn Zwervend Hart' neemt ze het publiek mee op de wereldreis die haar Joodse voorouders maakten van Oekraïne, via Parijs, Le Havre en New York naar Mexico – op de vlucht voor de progroms van Stalin. Projectie van schilderijen van haar vader, foto’s van haar opa, fotograaf Dirk de Herder, en filmbeelden van haar zus Irina maken het verhaal compleet.

Op 14 juli is er vanaf 14:00 uur een speciaal wandel/vaarconcert langs diverse locaties, waar ook Nadja korte optredens geeft. Deelname kost 10 euro per persoon, inclusief koffie/thee op twee locaties. Aanmelden gaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op 28 juli wordt afgesloten met maand een dinnershow in Hotel De Rijper Eilanden. Nadja en twee instrumentalisten brengen als Trio Nadjazzda Mexicaanse, Braziliaanse en Argentijnse muziek, jazz, Franse en Nederlandse chansons, maar ook Russische en Jiddische liedjes geïnspireerd op de favoriete muziek van Luis Filcer. De dinnershow begint om 17:00 uur. Toegang kost 27,50 euro, het concert alleen kost 12,50 euro. Aanmelden
kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Naast de genoemde locaties zijn ook betrokken de raadhuizen van Graft en De Rijp, het Wapen van Munster, Bij Ernst, Koffie & Lekkers, De Reghter, De Walvis en De Groene Zwaan. Op al deze locaties liggen flyers met het complete programma.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl