Tot en met 27 oktober zijn in Stedelijk Museum Alkmaar enkele kernstukken van Pieter van Schaeyenborgh voor het eerst samen te zien. Deze nog vrij onbekende 17-eeuwse meester was een van de meest bekwame Hollandse schilders én de enige Alkmaarse schilder bekwaam in visstillevens.

In de Gouden Eeuw-zaal van het Stedelijk Museum is te zien het grote schilderij Visstilleven met gezicht op Egmond. Aangezien de kennis over maker Van Schaeyenborgh en zijn oeuvre niet veel verder reikte, dook concervator Georgine van der Lugt in de geschiedenis van deze geboren Antwerpenaar. Daaruit ontstond de tijdelijke expositie over met zijn werken.

Pieter van Schaeyenborgh, opgegroeid in een Antwerpse familie van vishandelaren, schilderde vissen alsof ze net gevangen zijn. In 1635 verhuisde hij naar Alkmaar, niet ver van het strand. Waarom is niet helemaal duidelijk. Hij schreef zich in bij het schildersgilde van Alkmaar en enkele jaren later bemachtigt hij een prestigieuze opdracht van jurist Johan van Nordingen de Jonge voor twee grote schilderijen. Van Schaeyenborgh levert ze op in 1656 en 1657. Helaas is de opdrachtgever dan net overleden. De betalingsbewijzen van de opdrachten zijn bewaard gebleven en zijn nu te zien op zaal.

Eeuwenlang hangen de stukken in het hofje dat Johan bij testament sticht in zijn woonplaats. Vanaf 1875 krijgt het museum de schilderijen in langdurig bruikleen, maar in 1974 worden ze door de Stichting Provenhuis Johan van Nordingen de Jonge/Huis van Achten verkocht en raken ze uit het zicht. Nu zijn ze voor het eerst terug in de stad waar ze tot stand kwamen.

Op 4 en 30 juli en 20 augustus geeft Georgine van der Lugt, samensteller van de tentoonstelling, vanaf 14:00 uur een gallery talk op zaal. Er geldt de normale toegangsprijs. Meer info op stedelijkmuseumalkmaar.nl.
Pin It
Bekeken: 2428x
https://ee.itk.ac.id/data/