Powernests op het dak van een flatgebouw, een cv-ketel die draait op waterstof, warmtewinning uit oppervlaktewater. Allerlei slimme ideeën op energiegebied die in de nabije toekomst steeds meer werkelijkheid worden. Alkmaar loopt samen met een aantal partners voorop en heeft daarom van Europa een subsidie van 6 miljoen euro gekregen.

"In de kern gaat het om toepassen van nieuwe technieken, innovatieprojecten, daarin samenwerken en toepassen," legt woordvoerder Kees Kraakman uit. Samen met bedrijven en organisaties zoals Connexxion, Woonwaard, Van Alckmaer voor Wonen, ECN/TNO, projectontwikkelaars en netwerkbeheerders wil de gemeente aan het einde van het project in november 2024, meer energie opwekken dan verbruiken.

Innovatief voorop lopen betekent meestal dat er veel geld nodig is om nieuwe ideeën te kunnen ontwikkelen. De kosten voor het totale project bedragen 35 miljoen euro, waarvan het leeuwendeel door de samenwerkende partners geïnvesteerd wordt. "Goed voorbeeld doet goed volgen," zegt Kraakman daarover. "Met innovatie moet je ergens beginnen. Als blijkt dat het interessant is om toe te passen, en het levert geld op, dan wordt het voor anderen ook interessant."

Binnen het innovatieproject is Sportcomplex De Meent Bauerfeind één van de belangrijkste projecten voor de gemeente. "Daar willen we energiearme systemen, zoals een warmte-koudeopslag en de nieuwste soort zonnepanelen. Het is één van de grotere projecten, maar andere onderdelen kunnen net zo innovatief zijn."

Alkmaar verwacht dat de proefinstallaties aanzuigend werken en nieuwe kennispartners en nieuwe bedrijven aantrekken. Niet alleen zet dat Alkmaar op de kaart, ook komt het thema duurzaamheid in de regio in stroomversnelling.
Pin It
Bekeken: 2237x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/