Alkmaar Centraal


"Als ik geen berekeningen heb kan ik niet laten controleren of ze kloppen en kan ik ze dus ook niet goed- of afkeuren." Wethouder Marcel van Zon van Alkmaar is er duidelijk over, geen berekeningen, dan ook geen toestemming.

Bij de (her)bouw van de Leeghwaterbrug zijn drie partijen betrokken: (hoofd-)aannemer SPIE, Provincie Noord-Holland en Gemeente Alkmaar. De provincie verstrekt als klant de bouwopdracht aan de aannemer en de gemeente verschaft de benodigde vergunningen. Tenminste, als alles klopt.

En daar wringt nu de schoen. Er zijn meerdere berekeningen gemaakt voor de basculekelder (de rechthoekige bak op de foto) waarin straks het beweegbare deel van de brug wordt opgehangen en waarin een machinekamer wordt gehuisvest. Het lijkt er nu op dat die berekeningen de constructieve veiligheid niet voldoende aantoonden en overnieuw moeten worden gedaan.

Dat is mogelijk de reden dat ze niet aangeleverd zijn bij de gemeente en dat wethouder Van Zon nu aan de rem trekt. "We kunnen hier geen risico's mee nemen, er rijden straks duizenden mensen over deze brug. Dus willen we zeker weten dat alles in orde is en dat weten we nu niet." Het werk is niet stilgelegd, er kan aan andere delen gewoon gewerkt worden.

De vraag is wel of de beloofde 25 augustus als opleverdatum nog haalbaar is. Rond de bouwplaats wordt een heel moeilijk gezicht getrokken en ook vanuit de gemeente zijn er vraagtekens. De provincie zegt wel vast te houden aan de huidige opleverdatum.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl