In steden als Den Haag, Assen en Den Bosch wordt er al druk mee geëxperimenteerd; groene tuintjes rond de ondergrondse containers. De reacties zijn louter positief en ook Stadswerk072 overweegt nu de afvalcontainers van een 'jasje' te voorzien. In welke vorm is echter nog niet duidelijk.

"Er zijn meerdere mogelijkheden die we op dit moment onderzoeken", zegt afvalcoach Rob Petersen. "Behalve de containertuintjes, zijn er bijvoorbeeld ook kunststof grasmatten." Voor er verder gedacht kan worden wil de afvalcoach van Stadswerk072 eerst in beeld hebben waar het vaakst afval naast de containers ligt. 'Stadswerkers' houden dit momenteel  bij op een turflijst.

De tuintjes lijken vooral het dumpen van afval naast de containers tegen te gaan. Blijkbaar zijn mensen eerder geneigd de afvalstortplek schoon te houden als die er prettig en netjes uitziet. Om de containers aan het zicht te onttrekken zijn er in Alkmaar al een aantal containers voorzien van een taxushaag, zoals op de Paardenmarkt. "Met zo'n haag ziet het er wel beter uit, maar het helpt niet echt bij het voorkomen van afval dumpen naast de containers." Wel merkt Petersen dat er minder vaak afval ligt naast de containers die verpakt zijn met mooie stadsfoto's.

In Den Haag is de ervaring dat er nauwelijks tot geen afval meer naast de ondergrondse container geplaatst wordt na het plaatsen van een 'containertuintje'. Buurtbewoners verzorgen zelf de tuintjes, en dat draagt positief bij aan de sociale contacten onder buurtgenoten.  "Door de plek mooi en aantrekkelijk te maken blijken mensen wèl oog te hebben voor de omgeving en plaatsen hierdoor minder vuilnis naast de containers." zegt de ontwerper van de groene containertuintjes Henk-Jan Room. "Zo'n container is een kale plek en inspireert mensen niet om beter met hun afval om te gaan." (Foto: Room for Concepts)
Pin It
Bekeken: 3406x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/