Alkmaarse agenten kregen in november 2016 voor de horecadiensten zes bodycams van de gemeente. Maar nog dit jaar krijgt iedere agent er eentje in de standaard uitrusting. Dit meldt Politievakbond ACP.

Er was lange tijd onduidelijkheid of het Rijk bodycams (met microfoon) wilde financieren en of de korpsleiding toestemming zou geven. Dit tot grote ergernis van ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp die al jaren aandringt op een duidelijk beleid rondom de bodycam. Hij is dan ook opgelucht: “Het geweld tegen politieambtenaren neemt alleen maar toe. De bodycam is een middel om dit terug te dringen. Daarbij is het wel belangrijk dat de beelden goed worden opgeslagen en dat de agent de bodycam op de juiste wijze inzet.” De beelden kunnen tevens worden gebruikt als extra bewijsvoering.

Uit eerdere pilots blijkt dat de camera de-escalerend werkt. Politieagent Maarten Brink: “Ik draag hem nu al een tijdje en ik merk echt dat mensen zich fatsoenlijker gaan gedragen, wanneer ik ze attendeer op de bodycam.” Dat mensen zich dan inhouden lijkt ook op te maken uit het feit dat Stadstoezicht gedurende een pilot van een jaar nul incidenten vastlegde. Toch trok gemeente Alkmaar in februari de stekker uit het project, mede doordat in andere steden wel wantoestanden werden geregistreerd.

Van de huidige bodycams van politie Alkmaar worden de beelden live gevolgd door Cameratoezicht van de gemeente. Het is nog niet duidelijk of dit ook met de nieuwe camera's gaat gebeuren. (archieffoto: Facebook / Politie Alkmaar)
Bekeken: 2995x