Bibliotheek Kennemerwaard heeft van de gemeente Alkmaar subsidie ontvangen om op een aantal scholen extra ondersteuning te bieden. Op deze scholen is nu wekelijks een bibliotheekconsulent aanwezig om leerlingen, leerkrachten en ouders op het gebied van taal en mediawijsheid bij te staan. Met name leesplezier is een speerpunt.

Donderdag brachten raadsleden Gijsbert Van Iterson Scholten (PvdA) en Arie Epskamp (Senioren Partij Alkmaar) een bezoek aan basisschool De Vlieger. Ook Jan Zijp, directeur van stichting Ronduit (met 18 locaties voor openbaar onderwijs in Alkmaar), was aanwezig. Zij konden meemaken hoe de leerlingen van groep 7 en 8 mee deden aan een programmeercircuit. Leesconsulent Femke Hofstede en adjunct directeur Swinkels lieten leerlingen kennis maken met de beginselen van programmeren en robotica. Daarnaast maakten deze leerlingen spelenderwijs kennis met belangrijke vaardigheden als samenwerken, problemen leren oplossen, creatief zijn en computational thinking. Al doende werkten zij ook nog aan het verrijken van hun Nederlandse taal.

Na afloop van de les complimenteerde Iterson Scholten de samenwerking tussen de bibliotheek en De Vlieger via Facebook: “Heel leuk om te zien hoe de leerlingen van groep 7, eigenlijk zonder enige instructie, gewoon aan de gang gaan met allerlei verschillende fantastisch leuke programmeerspeeltjes. En binnen een paar minuten door hebben hoe het werkt en wat je er nog meer mee kan.”

De Bibliotheek op School is een intensieve meerjarige samenwerking tussen basisscholen en de bibliotheek om lees- en taalvaardigheid en informatie- en mediavaardigheden van leerlingen te verhogen. Plezier is daarbij erg belangrijk. Kinderen die plezier hebben in lezen, lezen meer en behalen daardoor hoger cijfers.
Pin It
Bekeken: 2716x
https://ee.itk.ac.id/data/