Bewoners van de houten huizen in Alkmaar-Noord willen dat de nieuwe Asbestwet van tafel gaat en bieden dinsdagmiddag samen met de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen (CEAW) een petitie aan de voorzitter van de Kamercommissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving. Dinsdagmiddag wordt over de nieuwe wet vergaderd tijdens een commissievergadering in de Eerste Kamer samen met deskundigen.

De nieuwe wet is al door de Tweede Kamer, alleen moet de Eerste Kamer hier nog over beslissen. De daken van 72 houten huizen in de Alkmaarse buurt moeten volgens de nieuwe wet voor 2025 vervangen worden omdat er asbest in zit.

De bewoners zijn ten einde raad. Niet alleen hebben hun huizen nu de stempel 'Asbest' waardoor verkopen lastig wordt, de grootste problemen zitten in de uitvoering en kosten. De kosten zijn naar schatting 20.000 tot 30.000 euro per huis. Om deze kosten zo laag mogelijk te houden is het gezamenlijk vervangen van de daken een must, maar ook een obstakel. Zie maar eens 72 woningeigenaren op één lijn te krijgen om gezamenlijk de sanering te regelen.

Een asbestdeskundige vertelde zaterdag nog aan 1Vandaag dat de wet compleet onzin is en bijdraagt aan een asbesthysterie. In datzelfde interview kwamen de Alkmaarders ook aan het woord. Asbestsaneerders zijn daarentegen blij met de komst van de wet.
Pin It
Bekeken: 3627x
https://ee.itk.ac.id/data/