Sleutelstuk 'Officieren van de Oude Schutterij' van Caesar van Everdingen wordt vanaf zaterdag 23 maart onder het oog van het publiek gerestaureerd. Elke woensdag, donderdag en vrijdag kunnen bezoekers van Stedelijk Museum Alkmaar meekijken over de schouders van restauratoren Johanneke Verhave en Erika Smeenk-Metz.

De meeste werken van Van Everdingen die het Stedelijk Museum in beheer heeft zijn te bekijken. Maar zijn vroegste schuttersstuk, uit 1641, was er te slecht aan toe. Nu is de restauratie te volgen dankzij de allereerste bijdrage uit een nieuw fonds van de Vereniging Rembrandt, gericht op restauraties van ‘sleeping beauties’.

De in Alkmaar geboren en overleden Caesar van Everdingen had een uitzonderlijk talent voor het echt laten lijken van huid en stoffen. De 'Rembrandt van Alkmaar' bewees zijn talent in 1644 op de luiken van het orgel in de Grote Kerk en maakte daarna naam met zijn schilderingen voor de Oranjezaal in Huis ten Bosch (1648-1652). Drie maal portretteerde hij de Alkmaarse schutters. Voor het eerst in 1641, op klein formaat, als beginnend kunstenaar; daarna nog tweemaal in 1657, op groot formaat, als gevestigd meester. (foto: Roel Backaert)
Pin It
Bekeken: 2298x
https://ee.itk.ac.id/data/