Agrariërs luidden de noodklok als het gaat om de overlast door ganzen, zo meldt mediapartner NH Nieuws. De vraatschade aan gewassen en grasland loopt totaal uit de klauwen, omdat de ganzenpopulatie extreem groot is. "De ganzenoverlast neemt exponentieel toe, en niet zo'n klein beetje ook", stelt een Waardse groenteteler.

"Wij hebben jaarlijks zo'n 100.000 euro aan vraatschade", rekent ijsbergsla- en koolteler Niels Zuurbier uit Heerhugowaard voor. "En nog eens zo'n bedrag aan maatregelen en apparatuur om de dieren te verjagen." De ganzen vinden de slaplantjes en kroppen heerlijk. "Maar een aangevreten krop kan je niet meer verkopen."

Volgens Zuurbier is de ganzenoverlast en de schade die ze aanrichten enorm toegenomen. Iets wat ook door LTO Noord gesteld wordt. Volgens Albert Hooijer, portefeuillehouder fauna bij LTO, is er afgelopen jaar 7,5 miljoen euro aan schade uitgekeerd. "Maar dat is slechts de geclaimde schade."

"Er is weleens becijferd dat je de werkelijke schade keer factor 4 à 5 moet doen. Het ganzenprobleem is groeiende", zegt Hooijer. "De afspraken voor het beheer van de ganzen moeten worden nagekomen, maar dat gebeurt niet. En nu zitten we met een veel te grote populatie."

Dit wordt ook door veehouder Gerben van Diepen uit Graft betoogd. Van Diepen ziet de ganzen het gras voor de neus van zijn koeien opvreten. "Dat betekent dat we vervangend voer voor de koeien moeten kopen. 25 tot 30 ganzen in je land vreten net zoveel gras als één koe. Dus reken maar uit als het er meer zijn."

De agrariërs proberen met vlaggetjes, hekken en knalapparaten de ganzen van de percelen te verjagen, maar het blijkt niet afdoende. "Een paar ganzen is niet erg, maar die grote aantallen geven de schade", zegt Van Diepen. "Er is met alle betrokken partijen, dus ook met de natuurclubs, dat het aantal terug moet naar een beheersbaar niveau."

Van de provincie mag de gans in Noord-Holland bejaagd worden. "Maar jagers hebben te weinig middelen om de populatie terug te dringen", zegt teler Zuurbier. "Dus er zijn veel grotere vangacties nodig om het aantal in bedwang te krijgen. Dat betekent ook vangen en vergassen, hoe lelijk het woord ook is, om de balans terug te brengen."

ChristenUnie-lijsttrekker Michel Klein erkent het probleem van de boeren. Volgens hem is bestrijden slechts een deel van de oplossing. "We willen ook kijken naar preventie."

"Het is natuurlijk raar dat je schade vergoed krijgt, maar als je preventieve maatregelen neemt om schade te voorkomen, je dat zelf moet betalen", zegt Klein. "We willen dat daar een vergoeding voor komt. En verder moeten we gezamenlijk kijken of de regels nog wel uitvoerbaar zijn."
Pin It
Bekeken: 2645x
https://ee.itk.ac.id/data/