De gemeenteraad van Alkmaar is akkoord gegaan met het collegevoorstel om de grond aan de Arcadialaan van projectontwikkelaar Timpaan te kopen voor ruim 2,1 miljoen euro en 3,3 ton te bieden voor gemaakte kosten vooraf. Het gemeentebestuur wil daarmee de slepende kwestie rond het project Victoryveste beëindigen. Alleen OPA en D66 stemden tegen.

Timpaan kreeg aanvankelijk groen licht voor de bouw van Victoryveste, een appartementencomplex op de hoek Arcadialaan - Rijnvis Feithlaan, maar na protesten uit de buurt over parkeerproblemen werd dat besluit teruggedraaid. Timpaan stapte na vastgelopen onderhandelingen naar de rechter met een miljoenenclaim, vanwege alle investeringen die de projectontwikkelaar al gedaan zou hebben. De gemeente verloor en ging in hoger beroep, maar voelde daarna waarschijnlijk aan dat dit ook geen succes op zou leveren. Al in november begon het college rekening te houden met een schikkingsvoorstel.

Een andere optie was om toch weer groen licht te geven voor Victoryveste, maar naast het moeten tackelen van de parkeerproblemen zou de gemeente de miljoenenclaim voor de kiezen krijgen. Al is 2,1 miljoen euro veel meer dan de 4 ton die de grond waard zou zijn, de aankoop zorgt er wel voor dat de gemeente zelf kan bepalen wat ermee te doen.

OPA met D66 waren tegen de schikking omdat daarmee een project met betaalbare woningen wordt weggegooid. D66 vond de prijs ook erg hoog. Maar inmiddels is  duidelijk geworden dat Driesiam, de eigenaar van twee grote kantoorpanden aan de parkeerplaats, bereid is om appartementen te realiseren. Enig inzicht op het aantal woningen en de natuurlijk ook de daarbij terugkomende parkeerproblematiek, is er nog niet.
Pin It
Bekeken: 2299x