De Alkmaarse corporaties, hun huurdersorganisaties en de gemeente hebben gezamenlijk afspraken gemaakt en vastgelegd in de "Jaarschijf 2019". In de Jaarschijf zetten alle partijen hun inzet voor nieuwbouw en aanpak woningvoorraad voor 2019 vast.

De Jaarschijf 2019 komt voort uit de eerder gemaakte Presentatieafspraken tussen de partijen. De corporaties Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Woonwaard en Wooncompagnie investeren gezamenlijk 24 miljoen in nieuwbouwwoningen en worden er naar verwachting 149 nieuwe huizen opgeleverd. Hiernaast wordt ook nog eens het startsein gegeven voor de bouw van 148 woningen.

De corporaties reserveren ruim 42 miljoen euro voor het renoveren en onderhouden van bestaande woningen. Voor het verduurzamen van woningen investeren de corporaties in 2019 circa 9 miljoen euro.

Aan de gemeente de taak om de procedures zo soepel mogelijk te laten verlopen voor de corporaties en om duurzaamheid hoog op de agenda van de woningcorporaties te houden. Zo wordt in 2019 de Transitievisie Warmte opgestart. Daarin staat het tijdpad aangegeven waarin wijken worden verduurzaamd.

De huurdersorganisaties zien erop toe dat alle afspraken worden nagekomen. Zij willen dat er nieuwe regels in de Huisvestingsverordening worden opgenomen waardoor huurders makkelijker kunnen doorstromen naar een passendere woning. Ook willen zij dat duurzaamheidsmaatregelen aan nieuwe woningen kostenneutraal zijn of een besparing opleveren voor de huurders.
Bekeken: 2504x