Alkmaar Centraal


De zogenoemde 'Gele Hesjes' houden zaterdag onder andere een demonstratie in Alkmaar en Amsterdam. De protestbeweging die zijn oorsprong vond in Frankrijk, eist onder meer het aftreden van het kabinet Rutte III, het vertrek uit de Europese Unie, een lagere pensioenleeftijd en een einde aan de milieumaatregelen.

Het gaat om een vreedzaam protest met goedkeuring van de gemeente, laat de Alkmaarse Nathalie Peters-Koopmans namens de organisatie weten aan mediapartner NH Nieuws. De Alkmaarse Gele Hesjes delen morgen flyers uit in het centrum. Ze wil een vreedzaam protest, maar omdat ze wel vreest voor relschoppers, worden de hesjes niet gedragen maar gebruikt als vlag.

Peters is wel bereid om verder te gaan. "Als de politiek niet luistert, dan gaat de samenleving verharden. Dan komen er acties, ook harde acties. Ook door ons, maar wat is nog niet bekend". In Frankrijk zijn de protesten hier en daar flink uit de hand gelopen en zijn zelfs doden gevallen. In Parijs raakte de Arc de Triomphe flink beschadigd.

De actievoerders hebben zich verenigd in een aantal Alkmaarse Facebookgroepen. Bij elkaar gaat het om rond 400 groepsleden. Hun tocht begint om 13.00 uur op de Paardenmarkt en slingert dan door de binnenstad via de Gedempte Nieuwesloot, Langestraat en Laat, om vervolgens via de Kapelsteeg, Mient en weer de Gedempte Nieuwesloot te eindigen op het Canadaplein.

Zaterdag 1 december werd ook al door 'Gele Hesjes' gedemonstreerd op het Waagplein in Alkmaar. Zo'n twintig mensen kwamen bij elkaar om vooral te protesteren tegen het kabinet, hoge belastingen en geldverspilling.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl