Alkmaar Centraal


Park De Hout in Alkmaar kleurt deze herfstdagen volop rood, bruin en geel maar vreemd genoeg komt er ook wit, blauw en zwart voor. Kleuren van zwerfafval dat langs de paden en in de bosjes achterblijft. Als trouwe buur van Park de Hout, wilde grand-café restaurant Koekenbier er graag iets aan doen en schakelde Love Not Waste in, het cleanup initiatief en bedenkers van de One Bag One Coffee opruim-tassen. "Het idee is simpel", zegt Gaby van Wonderen, oprichtster van Love Not Waste. "Je haalt onze jute leentas op bij Koekenbier. Je vult hem tijdens je wandeling in de Hout met het zwerfafval dat je tegenkomt en je wisselt je volle tas in voor een gratis kopje koffie of thee bij het restaurant."

Dat dit soort initiatieven nog hard nodig is blijkt wel uit onderzoek van Nederland Schoon. Jaarlijks blijft in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval achter in de natuur, bijna 3 kilo per inwoner en de hoeveelheid gemeten zwerfafval lijkt ondanks de groeiende aandacht voor de plastic soep in de media nog niet te dalen. "Iets doen in plaats van erover praten, is een goede stap voorwaarts." De tassenactie is niet de enige stap die Koekenbier de komende maanden wil zetten op het gebied van duurzaamheid. Er wordt gezocht naar partners die de afvalstromen van het restaurant kunnen verwerken.

Eigenaren Jeroen en Beth van der Ham zien heel veel mogelijkheden. Uit de vele sinaasappelschillen van de verse jus d’orange die het restaurant serveert kan waardevolle olie geperst worden. Zo haalt de Nederlandse start-up PeelPioneers etherische oliën uit opgehaalde citrusschillen. De geurende olie zit vlak onder de oppervlakte van de schil en wordt gebruikt als smaakmaker in frisdranken en bij de banketbakker, maar ook als natuurlijke geurstof in cosmetica en schoonmaakmiddelen. Een andere grote afvalstroom, koffieprut, kan ingezet worden als bodemverbeteraar. Een composthoop waar park de Hout mee bemest zou kunnen worden zou ook geweldig zijn. Koekenbier hoopt samen met haar leveranciers en de gemeente Alkmaar tot nieuwe initiatieven te komen.

Het duurzaamheidstraject wordt zondag 11 november gelanceerd met een speciale gezamenlijke cleanup van Park de Hout. De vuilrapers verzamelen zich om 10:00 uur bij grand-café restaurant Koekenbier, aan Kennemerstraatweg 16 in Alkmaar, voor een opruimwandeling van een uur. Daarna staat de gratis koffie en thee klaar in het restaurant. Deelname is gratis en geïnteresseerden kunnen zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na 11 november zijn er dagelijks 5 opruimtassen te leen. Vrijwilligers zijn de hele winter welkom om de tassen op te halen om De Hout blijvend schoon te houden. (foto: Barbara Duiverman)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl