Een doorn in het oog voor de meeste weggebruikers; het kruispunt waar de N9, Helderseweg en de Kogendijk samenkomen. Tijdens de ochtend- en avondspits staan de opstelvakken vol en lopen de wachttijden bij de verkeerslichten op. Het advies om hier een turborotonde aan te leggen ligt er al.

Het kruispunt kan de hedendaagse hoeveelheid auto's nog maar net verwerken. Als er sprake is van een piekbelasting tijdens de spits dan leidt dit direct tot lange wachtrijen bij de verkeerslichten. Ook het geduld van de overstekende fietsers wordt hier op de proef gesteld.

In 2016 heeft Provincie Noord-Holland een onderzoek naar dit kruispunt laten uitvoeren en hier kwamen drie verbetervoorstellen uitrollen. Het voorstel om een turborotonde met een open fietstunnel eronder aan te leggen, werd het meest aanbevolen in dit rapport.

De provincie heeft een budget van 1,5 miljoen euro vrijgemaakt, zo meldt NHD. Maar het wachten is op de eigenaar van het kruispunt, het Rijk. Deze moet voor de herinrichting ook nog eens zo'n twee miljoen euro vrijmaken. Het is niet bekend wanneer dat gaat gebeuren. Het Alkmaarse college heeft het kruispunt nog wel in het vizier en is hierover in overleg met collega's in de regio. Ook deze hebben belang bij een goede doorstroming van de N9. (Foto: Bingmaps)
Pin It
Bekeken: 4059x
https://ee.itk.ac.id/data/