Alkmaar Centraal


Dorpsherstel De Rijp reageert fel op het NHD-artikel “Dorpsherstel heeft geen oog voor Rijper ouderen”, waarin SPA-raadslid Arie Epskamp zijn vraagtekens zet bij de nieuwbouwplannen voor terrein van de voormalige Jozefschool. De coöperatie stelt dat hij handelt op basis van “fake news” en poogt "senioren zieltjes te winnen".

Volgens Epskamp bestaat het ontwerp van Dorpsherstel uit twaalf woningen en zal het Alkmaarse college in dat geval lijken te kiezen voor prijzen van 400.000 tot 600.000 euro. Te duur volgens hem en zeker voor ouderen in De Rijp die "snakken naar" goedkopere huizen. Ook zou dat indruisen tegen afspraken uit december 2014 van het toenmalige gemeente Graft-De Rijp.

Dorpsherstel op de eigen website: "Het plan Jozefschool omvat dertien woningen waarvan vier in de sociale sector". De prijzen zijn gemiddeld 370.000 euro. De coöperatie vindt dat ook nog veel geld, "maar het lukt ons niet om met de eisen die de politiek stelt (...) goedkoper te bouwen."

Daarbij komt de grondprijs. Dorpsherstel moest een ruim hoger tweede bod doen. Maar dan wil de coöperatie wel dat eventuele winst volledig gaat naar maatschappelijke doelen in De Rijp. "Wij hopen en verwachten dat het college daarmee akkoord gaan". Zo niet, dan worden de huizen nog duurder.

SPA-raadslid Espkamp hekelde ook dat er geen brug is gepland tussen het terrein en het Wollandje. Daardoor zou er in de toekomst geen autoluw centrum kunnen komen, met volledige afsluiting van de Kerkstraat en de Grote Dam.

Dorpsherstel haalt gemeentelijk onderzoek aan, waaruit bleek dat ruim 70 procent van de omwonenden geen autobrug wil. Daarnaast meent de coöperatie dat bruggen het centrum niet autoluw maken, een volledige afsluiting wel. "Iets wat wij heel graag willen, maar dat de politiek niet aandurft."

Espkamp stelde dat de gemeente bij groen licht de ouderen in de kou laat staan. Dorpsherstel herinnert het SPA-raadslid eraan dat hij zelf de gemeente vertegenwoordigt, de coöperatie niet. "Wij willen niets liever dan bouwen voor alle Rijpers". Met nadruk op gezinnen met kinderen, omdat die het dorpshart het meest gebruiken. "Daar bouwen we voor en dat willen ook onze leden."

"Meneer Espkamp kan overigens voor €25,- per jaar lid worden en dan kan hij meepraten over onze plannen. Dat lijkt me beter dan in het wilde weg onjuistheden te verkopen om senioren zieltjes te winnen", besluit Dorpsherstel.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl