Alkmaar Centraal


Donderdag 18 oktober wordt in het Regionaal Archief een Koude Oorlog-avond georganiseerd. Stichting Militair Erfgoed is in opdracht van gemeente Alkmaar een project gestart om de verhalen van de Koude Oorlog (1948-1989) in Alkmaar en omgeving te verzamelen. Tijdens de Koude Oorlog-avond wordt dit project toegelicht, herinneringen en verhalen gedeeld, geven twee specialisten lezingen en zijn objecten uit deze periode te zien.

Tijdens de Koude Oorlog werd het hele land in paraatheid gebracht voor het geval de Russen Nederland zou binnenvallen al dan niet met atoomwapens. Luchtwachttorens, atoombunkers, openbare schuilplaatsen, militaire bunkers en andere voorzieningen werden gebouwd. Restanten hiervan zijn nog in Alkmaar te vinden.

Bekende locaties zijn de commandobunker van de Bescherming Bevolking aan de Frans Halsstraat in Alkmaar, de openbare schuilplaats onder Taqa Theater De Vest, de atoombunker onder de huidige Telefooncentrale en de bestuurspost onder het Alkmaarse stadhuis.

Tijdens de avond is er materiaal aanwezig uit de collecties van het Regionaal Archief Alkmaar en Museum Bescherming Bevolking. Wie nog verhalen, foto’s of objecten heeft uit die tijd, wordt uitgenodigd om dat te delen met de stichting via Facebook of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De deuren van het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar gaan om 19:00 uur open. De lezingen beginnen om 19:30 uur en de avond eindigt rond 22:00 uur. Toegang is gratis.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl