Chocolademaker Dobla komt in Italiaanse handen. Het bedrijf uit Heerhugowaard wordt overgenomen door IRCA, een leverancier van chocola en ingrediënten voor banketbakkers, horecabedrijven en ijsmakers. De Italianen zouden tussen de 150 en 200 miljoen euro hebben betaald.

Dobla, opgericht in 1950, staat te boek als wereldmarktleider in premium chocoladedecoraties. Het bedrijf maakt een snelle groei door en zag de omzet de laatste vijf jaar verdubbelen tot ruim €51 miljoen.

De transactie met Irca maakt de directeur-eigenaar van Dobla, de vijftiger Arthur Dontje, in een klap multimiljonair. Hij koos voor verkoop bij gebrek aan opvolging in de familie, omdat zijn beide zoons andere ambities zouden hebben. Dontje zal met de vervreemding van de aandelen ook zijn positie als topman opgeven, zo schrijft het Financieel Dagblad.

De beide bedrijven laten weten dat ze uitzien naar de samenvoeging. Dobla kan gebruik gaan maken van het productaanbod en de onderzoeksactiviteiten van de Italianen. Andersom verwacht Irca te profiteren van Dobla's wereldwijde distributienetwerk.

Twee jaar geleden mocht Alkmaar Centraal met aankomend pattisiers meekijken in de keuken van Dobla. Arthur Dontje had plannen om een Chocolate-Experience te realiseren in het oude Ringers complex, maar dat plan kon geen doorgang vinden.
Pin It
Bekeken: 3592x
https://ee.itk.ac.id/data/