In Alkmaar liggen momenteel 116 herdenkingsstenen bij 49 verschillende panden ter nagedachtenis aan de Joodse Alkmaarders die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de stad zijn weggevoerd en vermoord. Verschillende oude Stolpersteine, zoals de stenen worden genoemd, zijn inmiddels vervangen door exemplaren van gepolijst graniet.

Het gaat om de 'gouden' stenen die gelegd zijn voor 2016, deze worden met instemming van de gemeente Alkmaar vervangen. In de stenen zijn de naam, de leeftijd en de sterfplaats zichtbaar van de Joodse Alkmaarders. De herinrichting van een aantal straten zorgde voor wat onrust omdat het er op leek dat de originele herdenkingsstenen niet teruggeplaatst werden, maar dat had te maken met de geplande vervanging.

De Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar die initiatiefnemer is van de steenleggingen is opgericht in december 2014 met als doel onze Joodse Alkmaarders te herinneren, hen een naam en een plek geven zodat we hen nooit zullen vergeten. In Alkmaar hebben ruim 213 Joodse inwoners geleefd waarvan er ongeveer 150 de oorlog niet hebben overleefd.


Pin It
Bekeken: 3725x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/