Op het Campusterrein aan de Bergerweg in Alkmaar wordt komend voorjaar begonnen met de bouw van 38 containerwoningen voor jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 28 jaar. In mei 2019 kunnen de eerste bewoners hun intrek al nemen in de moderne woonstudio's. Een nog onbekend aantal is voor jongeren die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben in hun ontwikkeling naar zelfstandigheid.

Het project 'Start me up' bestaat uit 42 verplaatsbare woonstudio's waarin jongeren letterlijk hun start op de woningmarkt kunnen maken. Het project blijft tien jaar staan, daarna wordt besloten wat ermee gaat gebeuren.

De jongerenwoningen worden opgezet volgens het zogenoemde modulaire bouwplan van wooncontainerbouw. Dit is in andere steden al eerder gebruikt, maar deze huisvesting krijgen zowel van binnen als van buiten een natuurlijke, huiselijke uitstraling, waardoor de jongeren niet het idee hebben dat ze letterlijk in een container leven.

De woonstudio's zijn zeer duurzaam. Zo zijn ze aardgasloos en recyclebaar. Dat laatste wil zeggen dat ze over tien jaar uit elkaar kunnen worden gehaald en ergens anders weer in elkaar gezet kunnen worden.

De kosten voor een soortgelijk project in Leiden liepen de spuigaten uit. Dit project overschreed de begroting met 1,2 miljoen euro. Dit project was sowieso niet succesvol, de woningen werden twee dagen na oplevering al in brand gestoken.

De vraag om meer onderdak voor jongeren klinkt al jaren. De vraag geldt zelfs als urgent. In de afgelopen jaren liep het aantal woningzoekende jongeren tot en met 29 jaar op van 5850 tot 6800. Het aantal verhuringen daalde in die periode juist van 950 naar 750. Het laatste grote woonproject wat speciaal bedoeld was voor jongeren was in 2016. Toen werd een leegstaand kantoorpand aan de Schinkelwaard omgebouwd tot een appartementencomplex. (foto: Omroep West/Rob Vlastuin)
Pin It
Bekeken: 8742x
https://ee.itk.ac.id/data/