De Sint-Josephkerk aan de Nassaulaan in Alkmaar wordt door het Bisdom Haarlem-Amsterdam verkocht aan projectontwikkelaar Vink Bouw uit Nieuwkoop. Dit maakte de RK Parochie HH Matthias-Laurentius Alkmaar bekend.

Naar verwachting zullen er tot 1 juli 2019 nog vieringen in de kerk plaatsvinden. Hierna zal de verbouwing beginnen voor de realisatie van zeven appartementen, met bijbehorende parkeerplaatsen op het terrein. Hiervoor moet wel nog het bestemmingsplan nog gewijzigd worden.

Erfgoedstichting Adapt houdt zich bezig met de herbestemming van Alkmaars erfgoed en dringt bij de gemeente aan om een kerkenvisie te ontwikkelen. Hiermee blijft het behoud van monumentale kerken in Alkmaar verzekerd.

Teruglopend kerkbezoek, minder vrijwilligers, hoge onderhoudskosten en structureel financieringstekort leidden in 2017 tot sluiting van de Sint-Josephkerk. Sindsdien zijn diverse mogelijkheden voor herbestemming van het monumentale pand bekeken.

Op verzoek van de parochianen wordt in de huidige sacristie een devotiekapel ingericht als plaats voor bezinning en gebed. De pastorie op de benedenverdieping blijft in bezit van de parochie, zodat daar parochiële bijeenkomsten gehouden kunnen worden.

 
Pin It
Bekeken: 11689x
https://ee.itk.ac.id/data/