Tijdens Open Monumentendag onthult erfgoedwethouder Christian Braak om 10:30 uur een digitaal model van de Grote Kerk Alkmaar. Duizend jaar geschiedenis wordt dan teruggebracht met hedendaagse techniek. Het model is gemaakt in het kader van het boek ‘De Grote Kerk van Alkmaar. 500 jaar bouwen en behouden.’ dat in oktober verschijnt.

Het 3D-model is het resultaat van onderzoek naar de totstandkoming van de Grote of Sint-Laurenskerk van Alkmaar. Het is bijzonder dat vijf eeuwen geleden zo’n grote kerk in slechts 50 jaar is gebouwd. De vensters van het dwarsschip behoren tot de grootste van West-Europa. Maar het model laat ook voorgangers zien van het 500 jaar oude meesterwerk, waarvan het koororgel overigens het oudste nog bespeelbare orgel van Nederland is.

Het digitale model is gemaakt door Daan Claessen van de vakgroep Erfgoed van de gemeente Utrecht, op aanwijzingen van de bouwhistorici Jan van der Hoeve en Karel Emmens. De reconstructies van de voorgangers van de kerk zijn gemaakt op basis van het archeologische onderzoek en de dissertatie van stadsarcheoloog Peter Bitter.

Het 3D-model wordt opgenomen in de vaste opstelling in de Grote Kerk, over de geschiedenis en gebruik van dit meesterwerk door de eeuwen heen. Het model is op YouTube te bekijken.

De publicatie ‘De Grote Kerk van Alkmaar. 500 jaar bouwen en behouden.’ wordt uitgegeven door uitgeverij Matrijs uit Utrecht in samenwerking met de Stichting Alkmaarse Historische Publicatie en de Gemeente Alkmaar.
Pin It
Bekeken: 3019x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/