Voor het eerst in jaren neemt volgende week een Nederlands team deel het EK Drakenbootvaren. De afgelopen twee jaar hebben peddelaars van drakenbootverenigingen uit Alkmaar, Zoetermeer toegewerkt naar het EK in Duitsland eind deze maand.

Het Premier Mixed DragonteamNL racet op alle wedstrijdafstanden: de 200, 500, 1000 en 2000 meter. Daarnaast zijn een Nederlands B-team en een jeugdteam afgevaardigd. Trainer Aldo Snik. “We zijn super gemotiveerd en werken goed samen. Het moet goed komen. Als we onszelf iedere race verbeteren, is het toernooi voor ons al geslaagd.” Daarnaast nog ambities te over: “We willen volgend jaar meedoen aan het WK in Thailand.”

In 2016 stelde Aldo Snik, samen met trainers Kim Ament en Martin Binkhorst, de Nederlandse Drakenboot Federatie voor om een nationaal team op te richten. Snik: “We constateerden dat er bij alle drakenbootverenigingen in Nederland twee ‘soorten’ peddelaars zijn. Mensen die recreatief willen varen en fanatiekelingen die steeds op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen. Met een Nederlands team kunnen alle verenigingen van elkaar leren en gezamenlijk het niveau in Nederland verhogen.”

De drie kregen groen licht en verzamelden 40 gemotiveerde drakenboters om zich heen, waarvan er begin dit jaar 24 overbleven om zich voor te bereiden: naast trainingen bij de eigen clubs en individuele krachttraining, van één keer per maand naar drie keer in de maand trainen met het complete Nederlands Dragonteam.

Het EK Drakenbootracen wordt van 22 tot en met 26 augustus in Brandenburg an der Havel. (foto: Frank Brandwijk)
Pin It
Bekeken: 2930x
https://ee.itk.ac.id/data/