Zaterdag 8 september is de jaarlijkse Open Monumentendag. In Alkmaar staan van 82 monumentale deuren open voor publiek. Daarnaast zijn er negen kleine en kwetsbare monumenten gratis op afspraak te bezoeken.

De Alkmaarse monumenten die op afspraak kunnen worden bezocht, zijn Huize De Dieu aan de Langestraat, de voormalige gevangenis Schutterswei, Museum Huys Auerhaen aan de Wilhelminalaan, Woonhuis Verdronkenoord 37, de Waagtoren (uurwerk en beiaard, zie foto), het voormalig Schuttersgilde aan de Doelenstraat, het voormalige Rijks-HBS, de oude Ringersfabriek en het Wilhelminagemaal in combinatie met het Noorderpolderhuis in Schermerhorn.

De Open Monumentendag Alkmaar duurt van 10:00 tot 17:00 uur. Alleen de Synagoge aan de Hofstraat 13 is open op 9 september vanwege shabbat. Een bezoek aan een beperkt toegankelijk pand duurt zo'n 45 minuten en de minimum leeftijd varieert van 8 tot 12 jaar. Tickets zijn verbonden aan vaste bezoektijden voor groepjes.

Bestellen kan tussen maandag 20 augustus 12:00 uur en 6 september om 12:00 uur, maar vol is vol. Gratis kaartjes zijn verkrijgbaar via erfgoedalkmaar.nl, telefonisch van maandag t/m zaterdag tussen 10:00 en 16:00 uur via 072-5489999 en bij de balie van TAQA Theater De Vest tijdens openingstijden.

Het complete programma van Open Monumentendag Alkmaar is ook te vinden op erfgoedalkmaar.nl.
Bekeken: 3018x