Fractievoorzitter Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar heeft schriftelijke vragen gesteld over de regels voor de woonark ligplaatsen in het Noordhollands Kanaal, met name aan het Zeglis. Bolte stelt te zijn benaderd door omwonenden ’met de klacht dat de woonbootbewoners zich steeds meer grond toe-eigenen: ,,De lage hekjes zijn in sommige gevallen hoge schuttingen geworden.’’ Bolte vraagt het college daarom in overleg te gaan met de klagende bewoners.

Navraag in de buurt levert echter niet direct klachten op, maar wel een sluimerend conflict tussen een woonarkbewoner en vissende buurtbewoners. De betreffende woonarkbewoner is ruim anderhalf jaar geleden aan het Zeglis komen wonen en werd geconfronteerd met vissers die gebruik maakten van de bij de woonark horende verharding van de oever (zie foto).

Dit werd door de vorige bewoner, die de plek gebruikte als parkeerplaats, blijkbaar gedoogd. Hij heeft de vissende buurtbewoners echter verzocht voortaan een aantal meters verderop te gaan zitten tijdens het vissen. Omdat dit niet het gewenste resultaat had heeft hij uiteindelijk de bestaande afscheiding doorgetrokken tot de waterkant en opgetrokken tot het wettelijke maximum: 1,80 meter. Daarmee is het voor de vissers onmogelijk geworden om nog langer van het bij de woonark horende, verharde terrein gebruik te maken.

De fractie van Leefbaar Alkmaar stelt in de motivatie bij de schriftelijk gestelde vragen dat de woonbootbewoners zich niet aan de regels houden en aan 'landjepik' doen. Om welk stuk grond het zou gaan wordt echter niet duidelijk. Opvallend is dat vrijwel tegelijkertijd hebben er gesprekken tussen meerdere woonarkbewoners en de gemeente plaatsgevonden over het formaliseren van het (toegestane) gebruik van de grond. Dat zou gedaan worden door de woonarkbewoners huur te laten betalen voor de gebruikte grond op basis van ingetekende kadasterkaarten.

Daarmee is de betreffende woonarkbewoner destijds akkoord gegaan, maar heeft na één brief over uitstel niets meer van de gemeente vernomen. Dat is inmiddels een jaar geleden. Volgens een woordvoerder van de gemeente waren al enige tijd geleden conceptcontracten opgesteld. "Echter werd er toen geconstateerd dat niet alle grond aan de oevers van de gemeente maar ook deels van de provincie Noord-Holland. Voor deze stukken grond wordt nu gekeken of deze naar de gemeente toe kunnen."
Pin It
Bekeken: 3885x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/