Vrijdag buigt de bestuursrechter zich over een bezwaarschrift dat een inwoner van de binnenstad heeft ingediend tegen de reeds afgegeven vergunning voor De Brug Draait Door. De betreffende bewoner heeft de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en Zondagsheiliging ingeschakeld om een een beroep te doen op de Zondagswet.

Deze wet stamt al uit 1815, is in 1953 voor het laatst aangepast en geeft de gemeente richting over wat wel en wat niet mag op zondag.  De Zondagswet regelt niet alleen het 'recht op rust op zondag' maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat bijvoorbeeld streng-christelijke gemeenten sport niet kunnen verbieden op zondag. Helemaal vreemd is het beroep op de wet niet, Alkmaar Ontzet werd bijvoorbeeld vorig jaar in verband met de zondagrust op zaterdag 7 oktober gevierd.

Volgens de indiener van het bezwaar zijn de wetsartikelen ondanks de leeftijd nog steeds geldig en duidelijk maar worden ze amper meer opgevolgd. Het nieuwe kabinet besloot in november nog dat de Zondagswet niet zou worden afgeschaft. "De gemeente Alkmaar legt de wet zo minimalistisch mogelijk uit, maar de Vereniging Zondagsrust zou wel eens van een rechter willen horen hoe de wet anno 2018 moet worden uitgelegd en of dat op die manier wel kan" meldt de indiener van het bezwaar.

Hij hoopt dat er vrijdag een belangrijk signaal gegeven kan worden aan de gemeente en de rechtbank dat de balans in de binnenstad volledig zoek is en het belang van een goed woon- en leefklimaat voor de bewoners van de binnenstad en het belang van enige zondagsrust structureel uit het oog wordt verloren. "Dat is al winst, los of de beroepszaak wordt gewonnen of verloren",

De Brug Draait Door zal plaatsvinden op 28 augustus 2018 vanaf 16.00 uur. Meer informatie over het DJ-feest is te vinden op de Facebookpagina van het evenement. (Foto: Facebook)
Bekeken: 4634x