Bij het loket burgerzaken van gemeente Alkmaar laten meerdere bezorgde inwoners hun nieuwe paspoort controleren op technische fouten. Van de ruim twintig gecontroleerde paspoorten bleek één document een productiefout te bevatten.

Reisdocumenten die uitgegeven zijn tussen april en juni 2018, met een serienummer eindigend op 03, kunnen één van de elektronische echtheidskenmerken bevatten die niet werken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat er een fout is opgetreden bij de productie van nieuwe reisdocumenten. Wie in april, mei of juni een reisdocument heeft aangevraagd, ontvangt een brief waarin staat dat controle mogelijk is bij de gemeente. Er is ook de speciaal ontwikkelde app “BZK-ID”.

Bij een defect is gratis een nieuw reisdocument aan te vragen. Wel is een nieuwe pasfoto nodig.

Defecte reisdocumenten zijn gewoon geldig in binnen- en buitenland, maar wellicht werkt elektronische controle niet (bijvoorbeeld op het vliegveld) en moet men langs de reguliere grenscontrole, met mogelijk vertraging tot gevolg. De grensbewaking in binnen- en buitenland is op de hoogte van het mankement.
Bekeken: 3677x