De Alkmaarse fracties, minus VVD en CDA, hebben een motie aangeleverd waarin het college de opdracht krijgt om waardoor ouderen de overwaarde op hun huis kunnen benutten om langer zelfstandig te blijven wonen of een achteruitgang in inkomen op te vangen. De motie werd unaniem aangenomen.

Ouderen hebben dikwijls een grotendeels of al geheel afgeloste hypotheek en overwaarde op hun woning, maar wie dat vermogen wil gebruiken kan het vaak niet vrij maken. Erg lastig voor wie niet (meer) zoveel te spenderen heeft of aanpassingen nodig heeft aan de woning om langer "thuis" te kunnen blijven wonen. Senioren geven steeds vaker aan zo lang mogelijk zelfstandig te willen blijven.

"De huidige wetgeving en gedragscodes voorzien helaas niet altijd in ruimte om kredieten/hypotheken af te geven, dit raakt senioren vaak onevenredig hard", is te lezen in de motie. "Deze omissie is ook landelijk inmiddels onder de aandacht gebracht en is ook al bekend bij de toezichthouder."

De raadsfracties willen dan ook dat het college de mogelijkheden voor ouderen inventariseert tot het verkrijgen van betaalbare financieringsvormen in relatie tot de overwaarde van het huis en dat het mogelijke aanvullingen onderzoekt. De raad had in 2016 al een motie aangenomen voor onderzoek naar de Blijverslening. Die wordt overigens in het coalitieverklaring opgenomen, "maar dat werd wel een keer tijd", aldus Kirsten Dielemans van de SeniorenPartij.

De gemeente zou op innovatieve wijze invulling kunnen geven aan in ieder geval mogelijkheden op de woningverbeteringskant en wellicht ook op de inkomenskant. "Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een garantstelling of een stimuleringsfonds. Het verkopen van de huidige woning aan bijvoorbeeld woningbouwcorporaties."

De VVD maakte bezwaar tegen de motie, omdat het niet duidelijk vond wat SPA nou wilde met de motie, gezien bestaande mogelijkheden. Maar omdat het de intentie van harte steunt, stemden de VVD-raadsleden toch voor.

De fracties verwachten uiterlijk in december resultaten om te bespreken in de gemeenteraad.
Pin It
Bekeken: 3159x
https://ee.itk.ac.id/data/