In mei heeft UWV weer minder WW-uitkeringen verstrekt dan in de voorafgaande maand. Ook voor 2019 wordt een verdere daling verwacht, maar deze daling zal afvlakken, zo is te lezen in de door UWV uitgebrachte arbeidsmarktprognose.

Alkmaar kende in mei een daling van 1.880 naar 1.822 WW'ers (-3,1%). Vergelijken met een jaar geleden is dat een afname van 20,1%. Op dit moment zit 3,2% van de Alkmaarse beroepsbevolking in de WW.

Heerhugowaard zag vorige maand een daling van 858 naar 876 WW'ers (-2,1%). Over een heel jaar is de daling 16,6% en zit 2,9% van de beroepsbevolking nog in de WW.

In Langedijk vond relatief de grootste daling plaats: van 451 naar 391 (-5,8%). Over twaalf maanden is de daling 21,2%. Van de beroepsbevolking ontvangt 2,6% nog een WW-uitkering.

Voor Noord-Holland Noord wordt volgend jaar een WW-daling van 13% verwacht, ten opzicht van 20% daling in de afgelopen twaalf maanden. Die WW-daling is ook minder sterk dan het landelijk gemiddelde, doordat de regio minder hard door de crisis was geraakt. Ten opzichte van 2017 zullen er eind 2019 rond 6.000 banen meer zijn voor mensen in loondienst. De verwachting is dat er dan ongeveer 261.000 banen in de regio zijn.

De grootste banengroei verwacht het UWV in de arbeidsbemiddeling, zorg & welzijn en de bouwnijverheid. Met name de laatste twee sectoren kennen nu al flinke krapte. In het openbaar bestuur en de financiële dienstverlening zullen juist banen (meer) verdwijnen, deels door automatisering.

Ondanks de toenemende krapte op de arbeidsmarkt blijft het voor bepaalde groepen lastiger om een baan te vinden, zoals 55-plussers en mensen met een administratief-economische achtergrond.

Om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt op elkaar aan te laten sluiten zullen creatieve oplossingen gezocht moeten worden. Te denken valt bijvoorbeeld aan omscholing.
Pin It
Bekeken: 2412x
https://ee.itk.ac.id/data/