De Alkmaarse VVD-fractie is helemaal klaar met de manier waarop de GGD-directie communiceert en op de financiën let. Donderdagmiddag gooide fractievoorzitter John van der Rhee er een getergde tweet uit naar aanleiding van de opmerking van de GGD dat een extern onderzoek geldverspilling zou zijn.

"Dit is een onbegrijpelijke, paternalistische reactie van de GGD, die herhaaldelijk (extra) geld komt vragen vanwege “tegenvallers”. Budgetteren is een vak." Daar voegt hij desgevraagd nog aan toe: "Het belastinggeld wordt klaarblijkelijk wel heel gemakkelijk uitgegeven. Een cursus politiek-bestuurlijke sensitiviteit zou gevolgd moeten worden, evenals een cursus boekhouden."

Ook fractielid Christiaan Peetoom doet een duit in het zakje: "Ik denk dat deze reactie precies aantoont waarom een onafhankelijk onderzoek nodig is. Ziekteverzuim van 7,1 procent, financiële tekorten, onduidelijk takenpakket, Veilig Thuis. Maar niets aan de hand hoor."

De GGD komt al jaren geld tekort, reden voor de Alkmaarse- en Waardse gemeenteraden om te vragen om een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de gezondheidsdienst. Of de opdracht voor een dergelijk onderzoek gezamenlijk wordt gegeven of per gemeente is nog niet duidelijk. Beide raden moeten zich daar nog over uitspreken.