Donderdagmiddag heeft burgemeester Bruinooge het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe 'Crematorium en uitvaartcentrum Alkmaar' in het polderlandschap van de Egmondermeer. Dat deed hij samen met programmamanager van Monuta Jaap Blaak en algemeen directeur van PC Uitvaart Jeanine Helthuis.

De drie sloegen ieder symbolisch een paal in de grond op het bouwterrein. Het crematorium en uitvaartcentrum moet kenmerkend worden voor de regio. Bruinooge prijst daarom ook het uiterlijk van het nieuwe uitvaartcentrum. Het unieke ontwerp zal volgens de burgemeester een 'eyecatcher' langs de Martin Luther Kingweg worden.

De locatie van het nieuwe crematorium kan omstreden worden genoemd. Gezocht werd naar een plek waar weinig mensen last zouden hebben van het crematorium en uiteindelijk kwam de gemeente uit op het perceel aan de Meerweg, waar voorheen een tuincentrum stond. Het gebied zou eerst met rust worden gelaten voor meer groen, maar die bestemming werd later teruggedraaid.

Er volgde bezwaar op de koerswijziging in juni 2015. De rechter gaf de bezwaarmakers gelijk en stelde dat de gemeente de noodzaak van een nieuw crematorium onvoldoende kon aantonen. Sindsdien heeft de gemeente de behoefte in kaart gebracht en kwam er definitief groen licht.

Het Crematorium en Uitvaartcentrum Alkmaar zal naar verwachting in 2019 haar deuren openen.