Speciaal voor de grote liveshow 'Nederland staat op tegen kanker', die dinsdag 29 mei live vanaf het Waagplein in Alkmaar wordt uitgezonden, transformeren drie BN'ers voor KWF in levende standbeelden van grootheden uit de vaderlandse geschiedenis. Voetballer Arjen Robben, presentatrice Anita Witzier en journalist Peter R. de Vries roepen op deze manier mensen op om donateur te worden.

Arjen Robben zal volksheld Johan Cruyff uitbeelden, die twee jaar geleden overleed aan longkanker. Een op de drie Nederlanders krijgt in zijn of haar leven kanker. Robben: “Ook in mijn directe omgeving zijn verschillende mensen getroffen door deze vreselijke ziekte. Daarmee komt het dichtbij. Ik ben blij dat ik op deze manier nu iets kan betekenen voor KWF Kankerbestrijding. Als zoveel mogelijk mensen donateur worden, dan kunnen we een doorbraak in kankeronderzoek mogelijk maken.”

Peter R. de Vries transformeert naar Antoni van Leeuwenhoek, de ontdekker van de microscoop. De Vries: “Ik beschouw het als een eervolle rol; hij is een van de grootste Nederlanders ooit. Als je even in zijn schoenen mag staan, is dat heel bijzonder.”

Anita Witzier kruipt in de huid van Koningin Wilhelmina. Zij richtte in 1949 KWF Kankerbestrijding op met het ‘Nationaal Geschenk’ van twee miljoen gulden, dat zij voor haar Gouden Regeringsjubileum ontving. Sindsdien is de overlevingskans van 25% gestegen naar 64%. Witzier vindt het een bijzondere rol: “Koningin Wilhelmina heeft in ons land een geweldig startschot gegeven om kankeronderzoek mogelijk te maken en blijvend op de kaart te zetten. Ik ben benieuwd hoe het is om levend standbeeld te zijn: 1,5 uur stilstaan op een plein met duizenden mensen, dat kan nog best wel eens lastig worden daar in Alkmaar.”

Robben, De Vries en Witzier staan 1,5 uur lang stil op een prominente plek op het Waagplein. Verder zijn optredens van Caro Emerald, Gerard Joling, Maan en Romy Monteiro. Marlijn Weerdenburg, Ruud Feltkamp, René Froger, Bert van Leeuwen en Koert-Jan de Bruijn komen in actie tijdens de sponsorloop 'Rennen tegen kanker'. Ook zijn er reportages van onderzoekers en patiënten delen hun persoonlijke verhalen.

Nederland staat op tegen kanker is vanaf 21:20 uur te zien op AVROTROS NPO 1.
Bekeken: 2469x