Vrijdag 4 mei vinden in de gemeente Alkmaar vier herdenkingsbijeenkomsten plaats, ter nagedachtenis aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot de dag van vandaag.

Tijdens de bijeenkomst in de Grote Kerk van Alkmaar spreekt burgemeester Piet Bruinooge om 19:00 uur de herdenkingsrede uit. Zes leerlingen van OBS Nicolaas Beets zullen daarna voordragen. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance en stadsorganist Pieter van Dijk verzorgen de muziek. Om 19:37 uur vertrekt de Stille Tocht naar het monument aan de Harddraverslaan. De burgemeester en zijn vrouw leggen daar een krans namens de Alkmaarse bevolking en om 20:00 uur is het twee minuten stil.  Daarna klinkt het Wilhelmus. Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar en scouting De Geuzen verlenen hun medewerking.

Om 19:20 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de R.K. kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg. Wethouder Elly Konijn-Vermaas loopt mee en legt tijdens de ceremonie een krans samen met de wethouders Jan Piet Beers en Jasper Nieuwenhuizen van Langedijk.

Om 19:50 uur start de tocht van ‘Het Schermer Wapen’ naar het monument bij de kerk in Stompetoren. De kranslegging wordt verzorgd door wethouder Anjo van de Ven. In de kerk houdt de ze een toespraak. Inwoner Hans Nieuwkamp verwoordt het thema 'Verzet' in een persoonlijk verhaal met een draai naar de huidige tijd.

In de Grote Kerk van De Rijp begint de herdenking om 18:45 uur. Wethouder Pieter Dijkman geeft een toespraak en leerlingen van De Balein en de Tweemaster dragen gedichten en verhalen voor. Acteur Bart de Vries houdt zijn lezing ‘Verzet’. Aansluitend speelt organist Jan Pronk het Wilhelmus door organist Jan Pronk. Om 19.45 uur vertrekt de Stille Tocht naar de oorlogsgraven op de Katholieke begraafplaats voor de ceremonie. Daarna wordt iedereen uitgenodigd voor de bloemlegging bij het monument nabij Noordeinde.

Nog even de vlaginstructie: de Nederlandse vlag hangt, zonder wimpel, op 4 mei van 18:00 uur tot zonsondergang halfstok. (foto: Fotostudio Wick Natzijl)
Pin It
Bekeken: 2977x
https://ee.itk.ac.id/data/